Dementietest afdeling Geriatrie en Psychologie genomineerd voor prestigieuze Communicatieprijs Medisch Contact !

Stem mee! http://medischcontact.artsennet.nl/Kennis/Events/Communicatieprijs.htm

Medisch Contact reikt in januari voor de vijfde keer de Communicatieprijs uit aan een team dat de communicatie tussen arts en patiënt aantoonbaar en navolgbaar heeft verbeterd. De Stichting Voorlichting Patiënten (SVP), initiatiefnemer van de prijs, selecteerde negen projecten uit 63 inzendingen. Een deskundige jury koos daar vijf genomineerden uit.

De Cross-Culturele Dementiescreeningstest (CCD) die door onze collega’s Miriam Goudsmit, neuropsycholoog en Jos van Campen, klinisch geriater, in samenwerking met AMC-geriater Juliëtte Parlevliet en AMC-neuropsycholoog Ben Schmand, is ontwikkeld is een van deze vijf genomineerden.

GeheugenTest

Wat is de datum vandaag? Deze vraag uit de standaard-dementiescreeningstest lijkt eenvoudig en effectief. Maar voor oudere, ongeschoolde migranten is het niet vanzelfsprekend om te weten wat de datum is. Sterker nog, het hele fenomeen testen is onbekend. Ze vinden het soms gek dat je een vraag stelt waarop je zelf het antwoord weet. De standaardtesten voldoen daarom niet voor deze doelgroep, zelfs niet als je ze afneemt met een tolk.

CCD

Daarom hebben de klinisch geriaters en neuropsychologen van het Slotervaartziekenhuis en het AMC de cross-culturele dementiescreeningstest ontwikkeld. De patiënt krijgt daarbij plaatjes voor zich van niet-cultuurgebonden dagelijkse voorwerpen, zoals gereedschap en fruit. Een stem uit de computer vraagt de patiënt in de eigen taal om plaatjes aan te wijzen of te ordenen. Zonder taal- en cultuur barrieres kan zo een beeld worden gevormd van het geheugen en andere cognitieve functies. In 2004 werd op de afdeling geriatrie duidelijk dat er behoefte bestond een een speciale test voor deze doelgroep , en werd gestart met het ontwikkelen van deze nieuwe test .
Sinds 2010 maakt de test een vast onderdeel uit van de speciale poli kliniek voor migranten met geheugenproblemen. Inmiddels is de test uitgegeven door uitgeverij Bohn Stafleu Lochem. c Doordat de nieuwe test beschikbaar werd kon er samen met het AMC onderzoek gedaan worden naar de frequentie van het voorkomen van dementie bij migranten. De eerste resultaten van dit onderzoek-het Symbol onderzoek komen binnenkort beschikbaar- De herkenning van dementie bij Turkse en Marokkaanse ouderen is nu nog veel minder goed dan onder Nederlandse ouderen. De auteurs van de test hopen dat het beschikbaar komen van de CCD hier verandering in kan brengen

Doe mee!

Stem mee en haal de prijs naar Medische Psychologie en Geriatrie van het Slotervaartziekenhuis!