Landelijk Congres Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Datum en tijd

10 oktober 2013
00:00 - 17:45

Het congres wordt georganiseerd door het Netwerk voor Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (NOLK) in samenwerking met LUMC, Altrecht, Yulius, St Antonius ziekenhuis en De Gezonde Zaak. NOLK is in 2011 opgericht en heeft inmiddels 50 instellingen en vele individuele professionals als lid. Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) komen veel voor. Meestal gaan de klachten vanzelf over. Als dat echter niet gebeurt en de klachten chronisch worden, leed veroorzaken of tot aanzienlijke beperkingen leiden in het sociaal en maatschappelijk functioneren, dan is behandeling aangewezen.

 

Sinds enkele jaren richten instellingen op verschillende plaatsen in het land afdelingen op voor de behandeling van deze patiënten. Bij de behandeling maken zij gebruik van in wetenschappelijk onderzoek effectief gebleken methoden. Daarnaast ontwikkelen zij in samenwerking met academische centra nieuwe methoden en toetsen deze op hun effectiviteit. Met de groeiende inzichten worden de onvoldoende verklaarde klachten steeds beter begrepen. Dit biedt een bemoedigend perspectief voor zowel patiënten als professionals. Vandaar de titel van dit congres: ‘onvoldoende verklaard, steeds beter begrepen’. De brede blik, onmisbaar voor het doorgronden van SOLK, is vanzelfsprekend uitgangspunt van dit congres. Naast de biologische, psychologische en sociale invalshoek is er dit jaar aandacht voor het filosofisch perspectief.

 

In twee rondes kunt u kiezen uit totaal 18 workshops over zowel ‘evidence based’ als innovatieve methodes, individuele zowel als groeps- en systeemtherapeutische interventies en zowel de behandeling van SOLK bij kinderen en jeugdigen als volwassenen. Kortom voor ieder wat wils. Op de infomarkt kunt u zich ondermeer informeren over het recente behandelaanbod van instellingen en bij de posterpresentaties kunt u kennisnemen van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Wij verwachten een inspirerend, uitdagend en sfeervol congres waar u collega’s en vrienden zult ontmoeten en mooie herinneringen aan zult overhouden. Wij hopen u op 10 oktober in Zwolle te mogen begroeten.

 

Yanda van Rood, voorzitter congrescommissie

Jaap Spaans, voorzitter NOLK

 

Kaart wordt geladen...