[rood]Vraag:[/rood] Kijkt de medisch psycholoog door me heen?

[blauw]Antwoord:[/blauw] Nee. De medisch psycholoog praat gewoon met u.


[rood]Vraag:[/rood] Zijn mijn lichamelijke klachten dan psychisch? Zit het tussen mijn oren?

[blauw]Antwoord:[/blauw] Als u door uw specialist naar de medisch psycholoog bent verwezen, wil dat niet meteen zeggen “dat het psychisch is”. Als uw klacht voor u onvoldoende aangepakt kan worden met medische behandelmethoden, is het verstandig om eens naar de rol van ‘spanning’ op uw klacht te kijken of naar uw manier van daginvulling. Soms kunnen uw klachten hierdoor langer duren of heviger zijn dan nodig is. Het kan zijn dat uw klachten verergerd worden doordat u bepaalde angsten of verwerkingsproblemen hebt: de moeite waard om eens goed te onderzoeken!


[rood]Vraag:[/rood] Ben ik gek als ik naar een medisch psycholoog moet van mijn specialist?

[blauw]Antwoord:[/blauw] Nee. Bij de medisch psycholoog komen mensen die door ziekte of bepaalde klachten uit hun evenwicht zijn geraakt. Overigens is het niet zo dat u naar de psycholoog MOET. Uw specialist raadt het u aan en zal u uitleggen waarom. Uiteindelijk blijft het uw keus.


[rood]Vraag:[/rood]  Praten helpt toch niet als ik pijn heb, hoe kan de medisch psycholoog me dan helpen?

[blauw]Antwoord:[/blauw] De psycholoog zal heel praktisch met u kunnen kijken welke situaties uw pijnklachten doen toenemen en welke situaties uw pijn doen verminderen. Door praktische adviezen en door u te helpen deze in uw leven toe te passen kan vaak een goede verbetering in de pijnklachten optreden.


[rood]Vraag:[/rood] Moet ik bij een psycholoog over vroeger praten?

[blauw]Antwoord:[/blauw] De medisch psycholoog is meestal gericht op het hier-en-nu, op uw klachten in de context van hoe uw leven er op dit moment uit ziet. Als u speciaal iets van vroeger wilt verwerken zou u waarschijnlijk ook niet bij de medisch psycholoog terecht komen. Om een beeld te krijgen van wie u bent kan de medisch psycholoog doorvragen naar informatie over vroeger. Wie u bent heeft natuurlijk ook te maken met hoe u bent opgegroeid. Het hangt af van de persoonlijke stijl van de psycholoog hoe gedetailleerd dit vragen naar vroeger gebeurt.