Corona: Beleid afdelingen Medische Psychologie [update 18 maart: NZa-verrichtingencodes]

Voor updates, zie onderaan dit bericht.

Deze dagen zien we ons, als psychologen in ziekenhuizen, geconfronteerd met een nieuw scenario. De dagelijkse gang van zaken moet veelal wijken voor spoedeisende zorg.

Veel ziekenhuizen hebben er inmiddels voor gekozen de lopende medisch psychologische poli-behandelingen om te zetten naar tele- of videoconsulten. Intakes gaan alleen door als er enige vorm van psychische noodzaak is. De voortgang van groepsbehandelingen is gepauzeerd.

Ook bij aanvragen voor consulten in de kliniek worden veelal eerst getrieerd. Collega’s werken zoveel mogelijk vanuit huis en zijn verspreid over de week aanwezig om medisch psychologische zorg, voor hen die dit nodig hebben, blijvend te kunnen bieden.

Machteld Huber (2012) stelt dat gezondheid “het vermogen is, je aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”. In deze tijd wordt op ons allen een beroep gedaan en staan we voor een ongekende uitdaging.

De collega psychologen werkzaam in het ziekenhuis blijven zich samen met artsen en verpleegkundigen dagelijks inzetten voor patiënten. Wellicht op een andere manier, maar met dezelfde betrokkenheid.

Voor de leden is hieronder (na inloggen) een overzicht beschikbaar hoe het overheidsbeleid per afdeling medische psychologie is geoperationaliseerd.

 

[Update 17-03-2020]

We hebben het overzicht verder uitgebreid tot inmiddels ruim 10 ziekenhuizen. Wil je ook je beleid met ons delen of zijn er aanpassingen te vermelden? Mail dan naar pr@LVMP.nl.

Ook tips en adviezen over op afstand behandelen (beeldbellen, e-health) zijn welkom!

[Update 18-03-2020]

Aangezien veel reguliere zorg momenteel per telefoon of beeldbellen verloopt, heeft de LVMP veel vragen gekregen over hoe deze verrichtingen te  registreren. Aangezien we door de huidige situatie gedwongen zijn op een nieuwe manier te werken, maar de registratie van telefonisch consulten tekort doet aan de daadwerkelijke inspanningen, is de NZa akkoord gegaan met het versoepelen van registratie-eisen. Na inlog vindt u een overzicht van de huidige richtlijn voor registreren, vanuit het NZa.

#samenbeter-