COVID-19: Beeldbellen en online behandelen

In dit dossier vind je informatie met betrekking tot beeldbellen en online behandelen. Voor de informatie met betrekking tot online behandelen, scroll naar beneden.

Beeldbellen

Sinds het ‘social distancing’ beleid van de overheid, heeft E-health en met name beeldbellen een vlucht genomen.

De LVMP schaart zich achter de leidraad van de NvGZP en het NIP. Dat wil zeggen: let er op dat beeldbellen via beveiligde software gaat (conform overheidsbesluit in 2017).

Whatsappen, Skypen en Facetimen is onder de Algemene Verordening Gegevensbeheer (AVG) bijvoorbeeld niet toegestaan. Het coronavirus (of overmacht op basis daarvan) gaat niet boven wetten rond de privacy van patiënten (zoals AVG en WGBO).

Wel toegestaan zijn toepassingen voor e-health die een optie voor videobellen bieden; providers als Karify, Therapieland en Minddistrict bieden dit (tegen betaling) aan. Daarnaast zijn er programma’s die een digitale c.q. virtuele spreekkamer ofwel beeldzorg bieden. Check in ieder geval of een programma voldoet aan de NEN 7510 ofwel ISO27001.

Overzicht toepassingen e-health

>[UPDATE] 02-04-2020: In tegenstelling tot onderstaand lijstje is recent gebleken dat er twijfels zijn over de veiligheid en privacy-gevoeligheid van de applicatie Zoom.us. Het advies is dan ook deze applicatie niet te gebruiken voor patiëntencontact.

Een (gratis) alternatief die online veel genoemd wordt, maar nog niet in ons lijst je staat,  is https://meetme.bit.nl/. Hiervan is bekend dat deze AVG-proof is en voldoet aan NEN 7510 en ISO 27001 voorwaarde voor veilig online gebruik.

> [UPDATE] 01-04-2020: Het Leids Universitair Behandel- en Expertise Centrum heeft inmiddels een eigen onderzoek gedaan naar beeldbellen. De bevindingen zijn samengevat: Overzicht opties voor beeldbellen (bron: LUBEC)

> 19-03-2020: In een webinar van E-health Specialists op 19-3-2020 is een overzicht van de aangeboden mogelijkheden (zie afbeelding hieronder).
LET OP: of een aanbieder AVG-proof is, is mogelijk afhankelijk van de gebruikte versie (betaald of onbetaald). Zo is enkel de betaalde versie van Zoom AVG-proof en de niet-betaalde variant van Zoom is niet AVG-proof. Controleer dit dus voor gebruik. Meer informatie over verschillende aanbieders is te lezen op de site van de LVVP.

Meer informatie over de verschillende manieren van beeldbellen en app-oplossingen vindt u bij:

Online behandelen

Hoe kan je op afstand je behandeling het beste vormgeven? Is het mogelijk om te EMDR-er via beeldbellen? En hoe zit dit bij andere behandelmethoden?

Webinars en cursussen