Interview Esther Tieken: “Themadossier Cardiopsychologie als eerste stap”
Wat is een themadossier?
Nou… in een themadossier vind je eigenlijk veel informatie, zowel beleidsmatig als inhoudelijk. Het dient als vaste plek voor de professional om de juiste en up-to-date informatie te vinden.
Waarom willen we thema dossiers?
Wij vinden het belangrijk vanwege meerdere redenen; ben je beginnend psycholoog dan is een vaste bron van informatie altijd fijn, maar ook als je je wilt specialiseren dan is dat het geval. Ook voor de verschillende takken van sport in onze beroepsgroep is het fijn om te weten hoe en wat van de ander, een kijkje in andermans keuken. En overall informatie delen, goede informatie en up to date zijn is altijd wenselijk!
Hoe is het toekomstige themadossier van de cardiopyschologie tot stand gekomen?
Bij de PR-commissie ontstond het idee voor het themadossier van de cardiopsychologie. Eigenlijk op basis van de ervaring met het covid dossier. Zo mooi om zo’n bron van informatie te hebben, dat is eigenlijk voor elke lijn interessant.
Het themadossier cardiopsychologie bestaat al deels, wat vinden jullie het belangrijkste?
We hopen hiermee een brug te slaan tussen wetenschappers en de klinische praktijk. Zodat clinici makkelijk op de hoogte gehouden kunnen worden van wetenschappelijke ontwikkelingen en wetenschappers dichtbij de klinische praktijk kunnen blijven. Hopelijk biedt het ook een bron van inspiratie voor samenwerkingsverbanden en vernieuwende initiatieven, zoals de implementatie van e-health.
We hopen met dit themadossier ook meer landelijke uniformiteit te bewerkstelligen in de wijze waarop psychologische zorg binnen de cardiologie wordt verricht. Daarnaast blijft financiering van onze zorgactiviteiten een ingewikkelde aangelegenheid; we hopen dat het themadossier hiervoor ook een belangrijk informatiepunt zal zijn.
Wij zijn drukdoende met het themadossier voor de cardiopsychologie, en al redelijk gevorderd al zeg ik het zelf. Ik werk hier samen aan met Dionne Kessing. Vanuit de landelijke werkgroep cardiopsychologie (LWCP) hebben we de vraag uitgezet voor input mbt de desbetreffende onderwerpen. Mede hierdoor hebben we goede content, vullen wij verder aan waar mogelijk en zullen we zomaar over 2 maanden klaar zijn zodat een ieder kan meegenieten!
Het is belangrijk in het opstellen van een themadossier dat het overzichtelijk is, dat het up to date is en dat er links bestaan voor nog meer informatie. Het is immers een utopie om te denken dat alles in het dossier staat, maar niet dat het themadossier als brug kan dienen voor andere fora
Waar werken jullie naartoe in de toekomst?
Wat ik heel graag zou willen is dat er beheerders zullen zijn voor de themadossiers en dat iedereen des lande zich vrij voelt om informatie te blijven aanvullen/aanbieden. Dat het een soort google wordt zonder fora, geen forum met geklaag, maar een bron met vakinhoudelijke kennis en constructief. Een mooi dynamisch en vruchtbaar document moet het zijn!
Waar moeten we (speciaal) aandacht voor hebben in thema dossier cardiopsychologie?
Het is belangrijk dat een angst-en stemmingsstoornis bij mensen met hart-en vaatproblemen zich net wat anders kan uiten. Het is belangrijk daar goed over geïnformeerd te zijn en goed op de hoogte van de noodzakelijke evidence based behandelingen. Een voorbeeld, bij mensen met depressie biedt je CGT aan, terwijl bij mensen met hartaandoening zul je hieraan beweging moeten toevoegen voor de beste resultaten!
Het gaat om het bieden van zorg op maat voor bijzondere doelgroepen of problematiek/aandoeningen, zoals vrouwen, patiënten met een ICD en microvasculaire aandoeningen.
Wat willen jullie meegeven aan (de makers van) toekomstige thema dossiers?
Het maken is waanzinnig leuk! Alle informatie in een overzicht krijgen maakt je nog enthousiaster over je vakgebied, het is bijna een soort voeding voor eigen groei en interesse! Daarnaast kent het een begin en een eind, dus leuk om aan te beginnen want je levert echt iets op. En tegelijkertijd nooit klaar, want altijd zal het kunnen worden aangevuld met de nodige extra aanvullende informatie. Never a dull moment in de wetenschap van de psychologie!
