Kinderen met een traumatische wond op de SEH – voorkomen van procedurele distress
In het online tijdschrift Praktische Pediatrie verscheen recentelijk een artikel getiteld “Kinderen met een traumatische wond op de SEH – voorkomen van procedurele distress” (jaargang 15, editie 2, nummer 2). Het artikel is geschreven door Inge de Vlieger, GZ-psycholoog en spreker op de wetenschappelijke dag van de LVMP op 17 september 2021, en collega’s Van den Berg, Op de Coul, Huybrechts en Zwartsenburg.
De inleiding luidt als volgt:
“Jaarlijks worden iets meer dan 16.000 kinderen gezien op de Spoedeisende Hulp (SEH) van OLVG in Amsterdam, van wie ongeveer 10% met wonden. Deze wonden variëren in ernst van topletsel van een vinger tot laesies in het aangezicht. Een bezoek aan de SEH brengt voor veel kinderen angst, pijn en stress, tezamen procedurele distress genoemd, met zich mee. Pijn wordt heftiger
ervaren wanneer iemand angstig is: de pijndrempel wordt door angst en stress lager en heeft dus een negatief effect op zowel de patiënt als het ziektebeloop. We weten dat naaldgerelateerde procedures in de beleving van het kind als het meest traumatisch worden ervaren. Een nare ervaring op de SEH kan leiden tot posttraumatische stressklachten met veel mogelijke gevolgen, zoals het mijden van zorg later als volwassene. Het maken van een plan op maat, passend bij de aard van de ingreep, de leeftijd van het kind en het angstniveau, is daarom van essentieel belang om procedurele distress te voorkomen. In dit artikel wordt beschreven hoe wij dat doen op onze altijd drukke SEH.”
Voor het gehele artikel, kunt u deze website raadplegen.
Inge de Vlieger (GZ-psycholoog, OLVG Amsterdam) en Nienke Maas-van Schaaijk (klinisch psycholoog, Radboudumc / Amalia kinderziekenhuis) zullen tijdens de wetenschappelijke dag van de LVMP spreken over traumatische stress bij kinderen en familie in de medische setting. Benieuwd naar waar zij het precies over gaan hebben? Bekijk dan deze video.