Meer aandacht voor het overbruggen van de barrières in taal, cultuur en opleiding bij patiënten met een migratie-achtergrond
Miriam Goudsmit, klinisch psycholoog bij OLVG in Amsterdam verdedigde op 21 december jl. aan de Universiteit van Amsterdam haar proefschrift met de titel “Cognitive screening of low educated and illiterate older minority ethnic patients in a memory clinic setting”. Promotor is B. A. Schmand, emeritus hoogleraar Brain & Cognition en copromotor is Juliette Parlevliet, klinisch geriater in het AMC. Het onderzoek was een coproductie van de afdelingen Medische psychologie (&Psychiatrie) en geriatrie van het voormalig Slotervaartziekenhuis en nadien OLVG. Goudsmit concludeert dat er meer aandacht nodig is voor het overbruggen van de barrières in taal, cultuur en opleiding bij patiënten met een migratie-achtergrond.
In haar proefschrift legt ze uit dat dementie één van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd is en dat in Nederland en in Europa steeds meer ouderen met een migratie-achtergrond wonen. De incidentie van dementie bij deze groep zal stijgen door vergrijzing en specifieke risicofactoren zoals een laag opleidingsniveau. Wanneer deze ouderen naar de geheugenpoli komen, vormen de taalverschillen, culturele verschillen en het vaak lage opleidingsniveau of analfabetisme de grootste barrières voor goede neuropsychologische diagnostiek.
Goudsmit en collega’s willen met hun onderzoek een bijdrage leveren aan het verbeteren van de diagnostische nauwkeurigheid van cognitieve screeningstests voor (laagopgeleide) ouderen met een migratie-achtergrond. Zij concluderen dat de Nederlandse versie van de RUDAS en de IQCODE betrouwbare en valide screeningstests voor dementie zijn en dat de nieuw ontwikkelde CCD veelbelovend is, maar dat de MMSE minder geschikt is voor deze groep.
Daarnaast hebben Goudsmit en collega’s de symptomen en klinische kenmerken van ouderen met een migratie-achtergrond in kaart gebracht en deze vergelijken met die van oorspronkelijk Nederlandse ouderen op de geheugenpolikliniek. Ouderen met een migratie-achtergrond zijn gemiddeld zes jaar jonger en hebben ongeveer zes maanden langer klachten voorafgaand aan hun komst naar de geheugenpolikliniek. Bovendien hebben zij iets vaker neuropsychiatrische symptomen, rapporteren ze veel meer depressieve klachten en is er vaker sprake van diabetes mellitus.
Het gehele proefschrift is HIER in te zien.
