Persuitnodiging centrale en regionale ziekenhuisstakingen

Wie: Medewerkers in de Nederlandse ziekenhuizen, verenigd in FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV
Wat: houden een landelijke ‘ziekenhuisstaking’ voor een goede cao ziekenhuizen
Waar:
1) Bij de ziekenhuizen door heel Nederland (enkele ziekenhuizen met in het oog springende acties zijn onderin uitgelicht)
2) Een centrale manifestatie op het Jaarbeursplein in Utrecht
Wanneer: Staking 0.00 – 23.59 uur (119 locaties), manifestatie (Utrecht, Jaarbeursplein) 11.30 – 13.00 uur.


Eerste landelijke ziekenhuisstaking pakt grootschalig uit

Woensdag 20 november wordt op 119 locaties in Nederlandse ziekenhuizen, poliklinieken en revalidatiecentra gestaakt vanwege het uitblijven van een goede cao ziekenhuizen. Dit betekent dat 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra – waar totaal 150.000 mensen werken – 24 uur lang hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken. Tijdens deze zondagsdiensten, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’, is de spoedzorg wel gegarandeerd. Hoewel de stakingsacties zich voornamelijk binnen de ziekenhuizen afspelen, trekt een delegatie van de lokale actiecomités naar het Jaarbeursplein in Utrechtcentrale locatie. Hier overhandigen zij met de vakbonden een petitie met alle steunbetuigingen aan Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, de actiecomités en de ziekenhuismedewerkers gaan voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis over tot een landelijke staking. Dit doen zij omdat een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers al 7 maanden uitblijft. De vakbonden willen een goede cao voor alle ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Verslechteringen moeten van tafel

De NVZ kwam niet verder dan een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wilde de NVZ op het gebied van loon – één van de belangrijkste struikelblokken in het cao-traject – voornamelijk afspraken maken over een hogere onregelmatigheidstoeslag en niet over een eerlijke, goede verhoging van het vaste loon voor alle 200.000 ziekenhuiswerknemers. Dat zou betekenen dat ongeveer de helft van de ziekenhuismedewerkers die niet tot weinig onregelmatig werkt – denk aan medewerkers op de laboratoria en de poli’s, röntgenafdelingen en andere ondersteunende diensten – geen goede, structurele loonsverhoging zouden ontvangen. Daarnaast wil de NVZ verslechteringen doorvoeren, zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tot 334 euro netto per jaar. Ook willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%. De NVZ verpakte haar bod mooi, door deze verslechteringen buiten beschouwing te laten.

Zondagsdiensten

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen ook 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Aanstaande woensdag legt een veelvoud van afdelingen hun werk deels neer.

 


Programma’s

Programma centrale manifestatie
Utrecht Jaarbeursplein

11.30 uur – Inloop
12.00 uur – Opening, werknemers uit alle provincies laten van zich horen, lied St. Antonius ‘Het duurt te lang’
12.15 uur – Welkom door vakbondsbestuurders Rob Koster (FBZ), Joost Veldt (CNV), Stella Salden/Abhilash Sewgobind (NU’91) en Elise Merlijn (FNV)
12.25 uur – Actielied Dijklander Ziekenhuis ‘Op de bres, geen woorden maar daden’
12.30 uur – In gesprek met 6 ziekenhuismedewerkers; Arts (AIOS) Urologie Kèren Zaccai, Oncologieverpleegkundige Anique Landzaad, verpleegkundige Linda Kooiman, doktersassistent poli urologie Gyorgyike Horvath, verpleegkundige Gerard Groeneveld en verpleegkundige Jeanette Verdonk
12.40 uur – Zelfgeschreven rap van het Spaarne Ziekenhuis
12.45 uur – Speech FNV-voorzitter Han Busker en overhandiging petitie/steunbetuigingen met verpleegkundige Marleen Eikelenboom aan NVZ-voorzitter Ad Melkert
12.55 uur – Reactie Ad Melkert
13.00 uur – Einde

Programma’s regioziekenhuizen

In veel ziekenhuizen zijn er, naast de zondagsdiensten, ook actieprogramma’s. Wil je een actie bijwonen? Hieronder een selectie van ziekenhuizen met vrij uitgebreide programma’s

Zuid
Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Michelangelolaan 2, 5623 EJ Eindhoven
Actiemomenten om 8.00 uur, 10.00 uur en 15.00 uur (voorkeurstijdstip)
o.a. een escape room, reanimatiecursus voor bezoekers, beddenopmaakrace, actieliederen en overhandiging handtekeningenactie Catharina ziekenhuis aan de Raad van Bestuur.

Zuyderland in Sittard
Dr. H. van der Hoffplein 1, 6162 BG Sittard – Geleen
Actiemomenten om 8.30 uur en 12.00 uur (voorkeurstijdstip)
Medewerkerssamenkomst (aftrap) gevolgd door 2 min stilte, speeches en strijdlied, protesthaag buiten langs de rijksweg.

VieCurie in Venlo
Tegelseweg 210, 5912 BL Venlo
Actiemomenten om 9.00 uur (voorkeurstijdstip), 12.00 en 15.00 uur (voorkeurstijdstip)
Medewerkers samenkomst (aftrap), speech vakbonden, strijdliederen, sketches, de vuile was wordt ‘buiten gehangen’ (T-shirts voorzien van spreuken), wensen aan de wensboom, deze worden na afloop overhandigd aan de RvB

Zuid-Holland

HMC Westeinde Den Haag
Lijnbaan 32, 2512 VA Den Haag
Actiemomenten om 8.45 uur (voorkeurstijdstip) maar actiepleinen zijn open tot 14.00 uur
Medewerkers samenkomst (aftrap), actiegedicht, actiepleinen (met o.a. reanimatiecursus) en uitzwaaien bus waar 100 ziekenhuismedewerkers vertrekken naar centrale manifestatie in Utrecht (9.30 uur).

Noord

Medisch Centrum Leeuwarden
Henri Dunantweg 2, 8934 AD Leeuwarden
Actiemoment 9.45 uur (voorkeurstijdstip)
Medewerkers samenkomst (aftrap) met speeches, toespraken en actielied.

Midden

St Antonius in Nieuwegein
Koekoekslaan 1, 3435 CM Nieuwegein
Actiemoment 11.00 uur (voorkeurstijdstip)
Uitzwaai van collega’s die naar Utrecht (jaarbeursplein) gaan, aansluitend toespraken en protest in de centrale hal (tot 11.45 uur). In de centrale hal is een nagebouwde operatiekamer (met laproscopie) er zijn er snelcursussen hechten, reanimeren en solderen voor het publiek.