Verslag wetenschappelijke dag LVMP 2018

Nadat alle bezoekers de zaal in het prachtige Karel V hadden gevonden en ieder onder het genot van een kop koffie of thee had bijgepraat met de collega’s uit het land, verwelkomde Steven Fischer alle ruim 60 aanwezigen op de wetenschappelijke dag. Andrea Evers, beoogd bestuurslid van de LVMP, was dagvoorzitter. Zij nodigde alle aanwezigen uit om kritisch te zijn tijdens de discussies die zouden volgen na iedere lezing, wat haar zelf op het lijf geschreven was.

Pieter Dingemans trapte de dag af met een filmpje van een stel in “duivelse dialoog”, een belangrijke term uit de EFT (Emotionally Focussed Therapy). Pieter benadrukte dat de verbinding tussen partners veerkrachtig maakt in het omgaan met ziekte. Maar “Wat als partners niet willen verbinden?’, was een van de eerste kritische vragen van de dag. Geïnteresseerde leden kunnen de factsheet EFT er hieronder op naslaan.

Marieke van de Wal volgde met een presentatie over het onderzoek naar een veelbelovende blended CGT behandeling bij angst voor terugkeer van kanker, een onderdeel van haar proefschrift. Deze is voor LVMP-leden hieronder te downloaden. In de toekomst zal haar SWORD-methode hopelijk in meerdere ziekenhuizen ingezet kunnen worden. Opmerkelijk is het gebrek aan kennis over het effect van EMDR bij deze doelgroep, benoemde Marieke tussen neus en lippen door. Dus, “Voel je je geroepen? Spring in dat gat!”, voegde zij toe.

Na de uitgebreide lunch maakten velen een korte wandeling in de stralende zon. Het middagprogramma had een neuropsychologische inslag. Roy Kessels startte zijn presentatie over wakkere hersenchirurgie met een waarschuwing vooraf: bloederige plaatjes te zien. Hoewel er inderdaad hier en daar wat bloederigs voorbij kwam, zat iedereen vooral op het puntje van zijn stoel tijdens een filmpje van een violiste die tijdens de wakkere hersenoperatie een stuk van Bach ten gehore bracht. Tegelijkertijd had de psycholoog de verantwoordelijke taak om iedere mogelijke hapering te bespeuren in het spel. Zo zie je maar: een psycholoog in de medische setting moet van alle markten thuis zijn!

Femke Aarsen vervolgde met haar verhaal over het kinderchemobrein. Zij vertelde uitgebreid over het feit dat kinderkanker echt iets anders is dan kanker bij volwassenen. Hoewel kinderen bijvoorbeeld meer chemotherapie kunnen verdragen en hierdoor een hogere overlevingskans hebben, is ‘growing in to deficit’ bij hen een veelvoorkomend probleem. Na een discussie met het publiek, bleef Femke ervan overtuigd dat vaardigheidstrainingen onvoldoende generaliseerbaar zijn naar ADL-activiteiten op de lange termijn. Of deze patiënten op langere termijn eerder gaan dementeren, blijft daarentegen een voor haar vooralsnog onbeantwoorde vraag.

Chiquit van Linden van den Heuvell besloot met een uitgebreid overzicht van aandoeningen binnen de MKA-chirurgie en Bijzondere Tandheelkunde, waaruit helaas weinig verwijzingen binnenkomen bij de Medische Psychologie. Zij toonde boeiende filmpjes waarbij zij de woorden sprak: ‘Dat schepje wat hij erbovenop doet, daar kan ik wat mee!’. Chiquit inspireerde het publiek om dergelijke behandelingen in eigen ziekenhuis op te gaan zetten. Je vraagt je naar haar presentatie af hoe kaakchirurgen überhaupt poli kunnen draaien, zónder een psycholoog. Er werd geëindigd met een discussie over de slikreflex; is dit nou een automatische of een trainbare reflex? Dit alles gebeurde net voordat de bitterballen van de afsluitende borrel het vet in gingen. Uiteraard lag er voor iedere deelnemer ter afsluiting een certificaat klaar.

 

Al met al was het een inspirerende dag met voor ieder wat wils.
Tot volgend jaar!

Bent u een geregistreerd LVMP lid? Rechtsboven kunt u inloggen om de genoemde documenten te downloaden. Nog geen lid? Snel en makkelijk lid worden.

 

Alle presentaties zijn te downloaden op deze pagina.