Wetenschappelijk onderzoek voor jongeren, door jongeren – Laura Postma wint SHARE Societal Relevance Award
Het idee dat kinderen en jongeren alleen als proefpersonen betrokken kunnen zijn bij onderzoek is aan het veranderen. Laura Postma, onderzoeker bij het UMCG is van mening dat ze bij elke fase van het onderzoek betrokken moeten worden, te beginnen bij waar onderzoek over zou moeten gaan, in zogenaamde kennis- of onderzoeksagenda’s. ‘Ik kan zoveel redenen bedenken waarom je kinderen en jongeren zou moeten betrekken bij onderzoek wat hen aangaat, maar helaas wordt dit nog te weinig gedaan’.
Voor haar inspanningen heeft Laura eind november de SHARE Societal Relevance Award van de RuG in ontvangst mogen nemen. Deze prijs is bedoeld voor onderzoekers die actief betrokken zijn bij het maken van impact met hun onderzoek
Het promotie promotieonderzoek van Laura Postma staat helemaal in het teken van hoe jongeren betrekken bij onderzoeksagenda’s en de impact hiervan. Ze doet haar onderzoek onder begeleiding van promotoren prof. dr. mr. Eduard Verhagen (Afdelingshoofd Beatrix Kinderziekenhuis, kinderarts) en dr. Els Maeckelberghe (Ethicus) en co-promotor dr. Malou Luchtenberg (ANIOS kindergeneeskunde, postdoc).
“In ons recent gepubliceerde artikel hebben we de verschillende methodes geïdentificeerd die gebruikt worden om kinderen en jongeren te betrekken bij het formuleren van een onderzoeksagenda. Daarnaast hebben we beoordeeld wat er wordt gerapporteerd over de impact van het betrekken van kinderen en jongeren bij het stellen van de onderzoeksprioriteiten (Postma L, et al. 2022). Een voorbeeld van een studie waarbij kinderen en jongeren betrokken worden bij het opstellen van een onderzoeksagenda is de studie die uitgevoerd wordt in samenwerking met de vereniging Crohn & Colitis NL, de Nederlandse Vereniging KiCC (Kids with Crohn & Colitis) en een stuurgroep bestaande uit o.a. kinderen en adolescenten met IBD. In een persbericht van de LVMP begin november 2022 vroegen zij aan kinder- en jeugdpsychologen die met kinderen of jongeren met IBD werken om de tweede vragenlijst behorend bij het project in te vullen. De belangrijkste onderzoeksvragen worden februari 2023 bekend gemaakt.”
“Het is mooi om te zien dat de stem van kinderen en jongeren steeds meer gehoord wordt bij het opstellen van onderzoeksprioriteiten. Echter worden ze nog maar weinig betrokken bij de data-analyse. Data wordt bijna altijd door volwassen onderzoekers geïnterpreteerd, zelfs wanneer het gaat om data afkomstig van jongeren en dat is gek want jongeren kunnen, net zoals bij het opstellen van onderzoeksprioriteiten, waardevolle en unieke inzichten leveren bij het analyse proces. Om de waardevolle inzichten van jongeren te includeren hebben wij ervoor gekozen om een jongeren klankbordgroep op stellen, bestaande uit dertien jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De data die besproken worden in de groep zijn interviews met jongeren en onderzoekers die internationaal meegewerkt hebben aan het opstellen van een wetenschappelijke onderzoeksagenda. Deze interviews zullen gezamenlijk met de jongeren geanalyseerd worden.”
In de week dat de eerste jongeren klankbordgroep bijeenkomst plaatsvond werd de prachtige samenwerking tussen jongeren en onderzoekers dus bekrachtigd door de eervolle SHARE Societal Relevance Award. Hier halen zowel de onderzoekers als de jongeren extra motivatie uit om de samenwerking tot een succes te maken!
Interesse in het proefschrif van Laura? Of andere vragen over hoe kinderen en jongeren te betrekken bij het opstellen van onderzoeksagenda’s? Neem gerust contact op via via: l.postma@umcg.nl
Postma L, Luchtenberg ML, Verhagen AAE, et al. Involving children and young people in paediatric research priority setting: a narrative review BMJ Paediatrics Open 2022;6:e001610. doi: 10.1136/bmjpo-2022-001610