Winnaar Psyche Mediaprijs 2013

Fonds Psychische Gezondheid reikte op dinsdag 26 november jl. voor de derde keer de Psyche Mediaprijs uit in het NRC Café Restaurant in Amsterdam. De winnaar van zowel de juryprijs als de publieksprijs is Myrthe van der Meer met haar boek PAAZ. Zij ontving twee maal 5.000 euro en een kunstwerk.

De winnaar van zowel de juryprijs als de publieksprijs is Myrthe van der Meer.

De jury schreef hierover het volgende in het juryrapport:

‘Een met humor geschreven boek waarin even uitvoerig als overtuigend het dagelijks leven op de PAAZ uit de doeken wordt gedaan. Het voelt levensecht: alsof je er zelf in zit. Of je ervaring hebt met de PAAZ of niet. Dit boek zet je aan het denken.’

Myrthe over de prijzen: ‘Nadat ik de juryprijs won was ik heel blij. Nu ben ik sprakeloos’.

De Psyche Mediaprijs heeft tot doel: het stimuleren van respectvolle, genuanceerde en eerlijke beeldvorming over mensen met psychische problemen in de media. Dit is zo belangrijk omdat bijna de helft van de bevolking te maken krijgt met psychische problemen. Denk aan burn-out, ADHD, depressie of schizofrenie. Negen van de tien mensen ondervindt daarbij nadelige gevolgen van vooroordelen door de aandoening. De gevolgen zijn groot: een stempel ondermijnt het zelfvertrouwen en zet mensen aan om negatief over zichzelf te denken (zelfstigma).

Media spelen een grote rol in de beeldvorming over mensen met psychische problemen. Daarom wil Fonds Psychische Gezondheid stimuleren dat media respectvol en genuanceerd over mensen met psychische problemen berichten.

Dat er veel positieve uitingen zijn, bleek uit het aantal inzenders. 60 makers van geschreven, audiovisuele media en radio zonden een bijdrage in. De jury selecteerde daaruit vijf genomineerden. Genomineerd waren: Malou van Hintum met haar boek Doe eens normaal, Myrthe van der Meer met haar boek PAAZ, Linda. Magazine uit een serie artikelen het artikel En toen ging het licht uit over BNers met burn-out, Marc Schmidt met de zijn documentaire De regels van Matthijs en Jessica Villerius met haar documentaire Moeder moet dood.

Tijdens de prijsuitreiking werd aangekondigd dat de Psyche Mediaprijs in 2014 weer wordt uitgereikt.