De illusie van onkwetsbaarheid (Jurgen Knobel)
Hoe leer je leven met (de angst voor) het virus? Verwissel “het virus” voor kanker, diabetes, hiv, hartaandoeningen, een inflammatoire darmaandoening, MS of Parkinson en psychologen in het ziekenhuis zullen je uitleggen dat dit van persoon tot persoon verschilt.
Waarin we vrijwel allemaal hetzelfde zijn, is dat als ziekte op ons pad komt, de illusie van onkwetsbaarheid genadeloos wordt doorgeprikt. De vanzelfsprekendheid dat de dag van morgen vergelijkbaar zou zijn met die van vandaag (samen werken, samen eten, samen spelen) en dat dit nog lang zo door zou gaan, is onverwacht verdwenen. Het evenwicht is verstoord. Veel patiënten lukt het zelf (met dierbaren) om een nieuw (emotioneel, mentaal en sociaal) evenwicht te vinden. Sommigen hebben helaas minder veerkracht, geen steunsysteem of eerder al forse tegenslagen gehad. Psychologen in het ziekenhuis helpen deze patiënten en hun naasten met verschillende behandelmethoden om weer een evenwicht te vinden.
Psycho-educatie is hierbij een belangrijk onderdeel en helpt een en ander te normaliseren. Daarom is het misschien goed om vandaag te beginnen met tegen onszelf te zeggen dat het niet vreemd is dat we nu nog van slag zijn en zoekende. Dat de innerlijke onrust die we ervaren evolutionair is ingebouwd in onze hersenen met als doel waakzaam te zijn in tijden van ervaren onveiligheid. Dat kalmeren helpt om (weer) helder te kunnen denken en dat contact (ook per telefoon of videocall) helpt om hier samen doorheen te komen.
Oproep aan psychologen in het werkveld medische psychologie: Deel jouw creatieve initiatieven met ons! Dit kan via pr@lvmp.nl. #samenbeter
Voor meer informatie over het beleid aangaande Corona in de verschillende ziekenhuizen, zie ook dit artikel.